Konkurs „Mleczne wariacje”

2 czerwca 2018 r. w Centrum Tradycji Mleczarstwa – Muzeum Mleka odbył się finał konkursu kulinarnego „Mleczne wariacje”. Do konkursu zgłosili się uczniowie ZS w Wojewodzinie oraz ZS nr 2 im. 9. Pułku Strzelców Konnych w Grajewie. Uczestnicy przygotowali desery na bazie mleka, bądź innych produktów mlecznych , które cieszyły nie tylko oko, ale również podniebienie. Uczniowie w paru słowach opisali swój deser, kulisy przygotowania oraz co było inspiracją do jego powstania.  

Pięcioosobowe jury, pod przewodnictwem pani Haliny Cybuli,  rozpoczęło degustację pysznych słodkości przygotowanych przez konkursantów. Uczestnicy z niecierpliwością czekali na jego werdykt, który nie był łatwy, gdyż poziom konkursu był wysoki. Komisja konkursowa wzięła pod uwagę cztery czynniki: smak i oryginalność, sposób podania oraz prezentację konkursowego deseru przez uczestników.

Podczas ogłoszenia wyników młodzi adepci usłyszeli słowa pochwały i uznania oraz podziękowania za trud włożony w wykonanie dań konkursowych. Podkreślono, że udział w konkursie to nie tylko możliwość zdobycia atrakcyjnej nagrody, ale również okazja do własnego rozwoju oraz przełamania bariery przed publicznymi wystąpieniami.

 

Z przyjemnością przedstawiamy nazwiska laureatów konkursu kulinarnego „Mleczne wariacje”:

 

I miejsce : Katarzyna Karpińska „Galaretka z kwaśnego mleka, mus truskawkowy” ZS w Wojewodzinie

II miejsce: Grzegorz Kuczyński „Mleko mym Bogiem a karmel nałogiem” ZS nr 2 im. 9. Pułku Strzelców Konnych w Grajewie

III miejsce: Anna Andruszkiewicz „Mini serniczki z coulis malinowym” ZS w Wojewodzinie

 

Jury przyznało również wyróżnienia:

Patrycja Krymska  „Słodka Rozpusta” ZS nr 2 im. 9. Pułku Strzelców Konnych w Grajewie

Alicja Zarębska  „Bezy pod truskawkową pierzynką” ZS nr 2 im. 9. Pułku Strzelców Konnych w Grajewie

 

Wszyscy uczestnicy otrzymali pamiątkowe dyplomy oraz nagrody / upominki. Dziękujemy za udział w naszym konkursie i zapraszamy do udziału w kolejnych organizowanych przez Muzeum Mleka. Serdecznie gratulujemy i życzymy wielu sukcesów w sztuce kulinarnej.