Rozstrzygnięcie konkursu kulinarnego „… sposób na NALEŚNIKA”

23 października 2021 r. w Centrum Tradycji Mleczarstwa – Muzeum Mleka odbył się finał konkursu kulinarnego „… sposób na NALEŚNIKA” pod patronatem Spółdzielni Mleczarskiej MLEKPOL w Grajewie. Do konkursu zgłosili się uczniowie Zespołu Szkół nr 2 im. 9. Pułku Strzelców Konnych w Grajewie oraz Zespołu Szkół im. Bolesława Podedwornego w Niećkowie.

Uczestnicy przygotowali naleśniki na bazie mleka, bądź innych produktów mlecznych, które przykuwały uwagę profesjonalnym podaniem jak i też wyśmienicie smakowały. Uczestnicy w kilku słowach  opowiedzieli o inspiracjach, które przyczyniły się do przygotowania konkursowych dań oraz opisali proces ich tworzenia.

Trzyosobowe jury, pod przewodnictwem pana Jakuba Kuronia, znanego i cenionego szefa kuchni, rozpoczęło degustację naleśników przygotowanych przez konkursantów. Młodzi adepci sztuki kulinarnej z wielką niecierpliwością oczekiwali na jego werdykt. Poziom konkursu był bardzo wysoki, a wyłonienie zwycięzców było trudnym zadaniem. Komisja konkursowa brała pod uwagę cztery kryteria: smak i oryginalność, sposób podania oraz prezentację konkursowego deseru przez uczestników.

Podczas ogłoszenia wyników jury wyraziło słowa uznania dla ich zaangażowania oraz trudu włożonego w wykonanie oryginalnych dań konkursowych.

Z przyjemnością przedstawiamy nazwiska laureatów konkursu kulinarnego „… sposób na NALEŚNIKA”:

 

I miejsce : Paulina Duzik

II miejsce: Agata Chrostowska

III miejsce: Magdalena Zemelka

 

Jury przyznało również wyróżnienie: Weronika Salachowska

 

Wszyscy uczestnicy otrzymali pamiątkowe dyplomy oraz nagrody. Dziękujemy uczestnikom za wzięcie udziału w naszym konkursie. Szczególne wyrazy wdzięczności kierujemy do Spółdzielni Mleczarskiej MLEKPOL  w Grajewie za upominki i produkty dla uczestników konkursu.